måndag 28 maj 2007

tiggerska fick ingen kosing

Idag när jag varit och handlat på Hötorget och fyndat färska rödbetor och nätmelon gick jag förbi en tiggerska. Hon var i min ålder, tror jag.

Det var någonstans på någons blogg jag läste om just detta att ge pengar till tiggare. Endel gav, andra inte. Jag ger aldrig pengar. Jag tror jag vill veta att de inte går till droger eller alkohol. Speciellt när jag ser berusade eller påverkade personer som tigger så ger jag inte något. Men jag tänker att jag kan tänka mig att köpa dem en korv eller en burgare.

Idag fick kvinnan en nätmelon. Jag undrar vad hon tänkte.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ååååå, vet du? När jag var i centralamerika gjorde jag exakt samma sak. gav meloner till (vissa)tiggare.

Jag ger heller aldrig pengar. har köpt cigg åt nån någon gång rent spontant med aldrig pengar.

Gisan sa...

Mycket bra val!!! Du är en riktig medmänniska. det är stort i mina ögon. Kramar...

Maria sa...

Jag ger nästan aldrig pengar, det går ju oftast inte till de som tigger utan till ligorna som har tagit hit dem. Vi har en dragspelare utanför vår lokala mataffär och han får en slant då och då. Inspirerad av dig så kanske jag ska ge honom en frukt nästa gång:)

www.dentatuerademamman.com sa...

När jag bodde i London så kände jag endel som tiggde på gatorna, hemlösa, och jag upptäckte att de faktiskt tjänade rätt mycket pengar ändå. Jag var själv hemlös ett tag och sålde "The big Issue" tidningen där hemlösa köper en tidning och säljer den vidare. I Sverige ger jag aldrig pengar till tiggare men jag köper Situation Stockholm. För att hjälpa de hemlösa att hjälpa sig själva.

Inkan sa...

Här i Sverige behöver man inte tigga om man inte har inkomst.
Man har rätt att få bidrag till basbehovet via socialtjänsten. Är man fattig, arbetslös, har problem etc - så är det socialtjänstens uppgift att hjälpa ekonomiskt och att stötta. Det är därför vi betalar höga skatter.
Även genom stadsmissionen kan man få extra hjälp.
Jag tror att många är missbrukare (det syns inte alltid på utsidan!)
Och det kostar massor att missbruka. Och så finns det nog en hel del som är här olagligt och som tigger.
Jag tycker det är tragiskt att tiggandet får fortgå och utvecklas som det gör.
Vart är vi på väg?

loppispoppis sa...

Jag har också funderat på att köpa situation stockholm. Just för att det verkar fungera.

Jag tror det är endel som hamnar utanför systemet i svergie, några som är så psykiskt förvirrade men inte farliga för andra, som idag inte får stöd från samhället. De måste aktivt söka hjälp, men klarar det inte alltid. Flickan som fick en melon kändes inte som någedera. Alltså varken knarkare eller psykiskt sjuk, men snarare utanför för att hon kanhända är här illegalt.

Ligor visste jag inte att det fanns. Hur fungerar dom?