tisdag 27 februari 2007

att välja

Jag tror det är mycket vi kan välja i livet. Vi väljer att ha eller inte ha partner. Vi väljer sedan också vem vi vill ha som partner. Vi väljer våra vänner. Vi väljer jobb. Vi väljer att lägga tid på att lära oss hobbies. Vi väljer att titta på TV, eller att inte titta på TV. Vi väljer vad vi vill intressera oss för.

Även om vissa saker händer som av en slump så väljer vi att vara kvar och ta del av dem eller så väljer vi att gå.

Vi väljer våra också våra reaktioner. Vi väljer att ta emot eller att reagera och säga det där vill jag inte vara med om. Ibland blir vi utsatta för saker trots att vi säger stopp eller sluta. Då är det någon som väljer att inte lyssna på oss. Vi väljer att strida. Och vi väljer när vi ska strida. Vissa personer väljer alla duster, andra väljer sina duster.

Något som är riktigt svårt är att när man redan har reagerat och tagit åt sig och blivit ledsen för något – välja att ta itu med det. Och då göra ett val, ska jag konfrontera och säga som jag känner, eller ska jag lägga locket på. Eller ska jag helt sonika välja att inte bry mig så mycket. Ska jag välja teflon. Ja, hur konstigt det än låter så tror jag att jag kan välja att inte ta åt mig om jag blir illa behandlad. Jag väljer att tänka ”den personen har nog en dålig dag”, jag kan också välja att tänka ”han menade nog inget illa”.

Vidare väljer vi att reda ut saker, och att vilja förstå en annan människa. Vi väljer att lyssna och sätta oss in.i hur någon annan uppfattar saker.

Vi väljer inte våra känslor men vi kan välja att påverka våra egna känslor. Vi kan välja hur vi ska agera utifrån våra känslor.

Vi väljer allt vi gör. Vi väljer allt vi inte gör. Vi väljer allt i livet.

13 kommentarer:

henrik sa...

Jag tycker nog att det finns väldigt mycket som vi inte har någon kontroll över, som hur världen är konstruerad, skeenden runt omkring oss, vad andra människor säger och gör, vårt sociala och genetiska arv, våra känslor och de tankesätt som vi ännu inte är medvetna om. Samtidigt tycker jag om ditt fokus på sådant vi faktiskt kan påverka. Det är ju faktiskt bara det som är intressant.

loppispoppis sa...

henrik: Det stämmer just detta att det vi inte kan rå över eller styra, det kanske inte heller bör få sådant fokus.

Vi kan aldrig förändra någon annan, det vi kan förändra är oss själva.

Vi kan påverka skeenden, men vi kan aldrig bestämma vad som ska ske.

Det jag kan göra är att säga här är jag, och dit är jag på väg. Vill du vara med?

Det vi inte kan bestämma över eller styra vill jag heller inte oroa mig över i förtid. Tag sorgen då den kommer. Ej sörja två gånger. Skrev någon klok person någon gång.

Jag tycker det är viktigt att vara här och nu, och inte gräma sig över vad jag inte uträttat. Jag får ta nästa tillfälle i nuet att göra annorlunda, uttrycka mig annorlunda, välja att reagera på nytt sätt.

Inkan sa...

Intressant. Men människan är mera komplex än så - även om vi väljer.
Att välja medvetet är en sak.
Det omedvetna då?
Och att ha något att välja mellan.
Sedan börjar jag att bli lite allergisk av alla dessa "du skapar självm du väljer själv, må bra..etc" som poppat upp under de senaste tjugo åren.(minst)

Det mesta är kvasivetenskap och ett sätt att tjäna pengar på oss som INTE är strömlinjeformade.

De utgår från en mall.
Och tror att det som de själva lärt sig av passae alla andra.
suck säger jag.
Och var rädd om dig!

Lita på dig själv istället för på någon skrivande hurtbulle.

Den man jag valde - valde något annat. Kanske någon annan. Man vet aldrig i förväg vad som är rätt eller fel.
Det är ju misstagen som lär en något.
Och ibland är ett "misstag" INTE ett misstag.

Leve olikheten!
Den får inte vara till salu.

loppispoppis sa...

Jo, du har ju rätt. Jag har förenklat det hela, och fukuserat på det som vi kan påverka i vårt medvetna.

Jag tror det var när jag skrev jag är inte död ännu och
carulmares kommentar därefter som triggade mina funderingar om att välja.

Det är både skrämmande och skönt att inse att det finns något vi kan påverka, även när det gäller känslor. Jag tror vi oftast väljer med det omedvetna - men vi kan välja att reflektera över de val vi gör -- och lyfta fler beslut till det medvetna.

Varför skulle vi vilja göra detta då? Välja? Fotsättning på diskussionen i huvudtråden på jag.

loppispoppis sa...

inkan: du har rätt, man ska inte lita på skrivande hurtbullar. :)

Men jag kan inte låta bli att läsa och ta intryck av dom! När jag gillar det jag läser, så kan jag välja vad jag vill ta till mig -- och välja att inte ta till mig... Men det var kanske inte så du menade? Det finns en hel flora av böcker därute som är av mer eller mindre kvalitet, men vi luras att tro att om jag bara gör si eller så blir det bra.

Nä, jag tror inte det finns någon mirakelmeducin utan jag måste själv hitta vad som fungerar för mig. Det är därför jag skriver jag för att skriva är att finnas, och det är mitt sätt att bearbeta och att bedriva personlig utveckling. OCH dessutom få kommentarer tillbaka stärker och utvecklar det som händer i mig. Du, inkan är viktig, henrik och självklart carulmare är viktiga. Kanske delvis för att jag vet att ni ser vad jag skriver. Även det jag tycker är brus.

carulmare sa...

En hälsning från mig på arbetet - ni är viktiga för mig också! :)

loppispoppis sa...

men kära du, jobbar du fortfarande!!

carulmare sa...

Menar du så sent? Ja, jag är bibbatant (musik och konst), så jag har olika skiften. Kväll idag, tidig morgon imorgon. Så nu måste jag gå och lägga mig! Go'natt!

loppispoppis sa...

aha, jag förstår!

Maria Byström sa...

Jag skrev en text för ett par år sedan om just detta om du har lust att läsa?

http://tinnitussan.blogspot.com/2006/04/att-ta-makten-ver-sitt-eget-liv-ett-hn.html

loppispoppis sa...

Jag tycker att det du säger om att få välja fel, och sedan kunna välja om känns sååå skönt på något sätt. Det är viktigt att komma ihåg när man tycker att om jag väljer si eller så så öppnar jag en dörr, men upplevelsen blir att jag stänger ett antal andra. Det kommer ju fler dörrar efter den där dörren jag går igenom. Som kanske inte fanns i det första rummet. Eller hur? kram och tack för att du hittade hit, maria!

A Peaceful Warrior sa...

Intressanta tankar. Jag gillar din blogg...du har en ny läsare hos mig. =)
På återhörande!
/T

loppispoppis sa...

tack, vad kul att du gillar den, du är så välkommen tillbaka!